Rådgivning och Ansökningskrav

Är du intresserad av att studera i USA men vet inte hur eller vart du ska börja? Då är du välkommen att kontakta oss på Bluechip för att boka gratis studierådgivning för att få svar på dina frågor om studier i USA. Vi bokar gärna ett telefon möte! 

Kontakta Bluechip via e-mail för tidsbokning på info@studyusa.se

 

Är du idrottare och vill ha rådgivning för Idrott och Studier i USA: 

Fyll i vår Intresseanmälan

 För att ansöka till college och universitet i USA måste du uppfylla en del krav, varje college och universitet har sina egna ansökningskrav, men det finns en del gemensamma grundkriterier som du måste uppfylla. 

Du bör ansöka till en skola senast i april om du vill studera till hösten och senast till oktober om du vill börja till våren. Vi rekommenderar dock att du ansöker 6 - 12 månader innan studiestart.

För att ansöka till college och universitet  i USA finns några gemensamma grundkrav:

Slutbetyg från Gymnasiet
Söker du till ett kandidatprogram krävs ett slutbetyg från gymnasiet. Detta betyg ska översättas till engelska. Bluechip – Study USA hjälper till med översättning av betyg för dig som önskar. Söker du till ett masterprogram måste du även skicka in bevis på att du avlagt en kandidatexamen. 

Betygsnivå/Snittbetyg
En fördel med att söka till college och universitet i USA är att antagningen inte bara baseras på dina betyg utan man väger även in rekommendationer, arbetslivserfarenhet och andra meriter. Detta gör att det finns mycket goda antagningsmöjligheter till skolor i USA. 
Högt avgångsbetyg ger bättre möjligheter till akademiska stipendier. I regel anses en svensk gymnasietutbildning väldigt meriterande i sig då vi läser många olika ämnen. Vissa college och universitet kan till och med tillgodoräkna kurser från gymnasiet, på så sätt har du chansen att slutföra ett kandidatprogram på kortare tid.  

Språktester och prov
De flesta college och universitet i USA kräver i samband med ansökan till skolan bevis på kunskaper i engelska och i vissa fall även bevis på andra akademiska förkunskaper. De vanligaste proven är TOEFL som är ett språkprov och SAT som motsvarar det svenska högskoleprovet. 
Varje skola bestämmer vilka testresultat som krävs för att bli antagen. När du anlitar Bluechip får du självklart råd och information om vilka tester som är aktuella för just dig. 

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
TOEFL är det vanligaste engelska testet för ansökan till college i USA. TOEFL-provet kan tas på flera platser i Sverige och på bestämda datum. Anmälan och betalning sker via Internet. Provet tar tre timmar och är  helt Internetbaserat.

IELTS (International English Language Testing System)
IELTS är ett annat kunskapstest i engelska som man kan ta i Sverige och som många skolor godkänner. Kolla med Bluechip om den skola du söker till accepterar IELTS. Testet är i princip detsamma som TOEFL och anses som en bra värdemätare på engelskakunskaperna.

SAT (Scholastic Aptitude Test)
SAT motsvarar ungefär det svenska högskoleprovet. SAT Reasoning Test omfattar de tre sektionerna Writing, Mathematics och Critical Reading och tar ca 4 timmar att göra och är tillgängligt i Sverige på speciella tider och platser.  

ACT (American College Testing)
ACT är ett alternativ till SAT och är allmänt accepterat av de flesta college.  Det innehåller fyra delar: engelska, matematik, läsförståelse och naturvetenskap. ACT-provet tar ca 4 timmar och är tillgängligt i Sverige på speciella tider och platser.

Övrigt
Många skolor vill gärna se ett personligt brev samt rekommendationsbrev i ansökan. De vill också att du skickar med kopia av ditt pass samt intyg om studiefinansiering från CSN.

För exakta detaljer om vad som gäller för din skola se respektive skolas antagningskrav eller kontakta Bluechip - Study USA.