VISUM & ARBETSTILLSTÅND

Om du ska studera på college eller universitet i USA måste du ansökan om studentvisum och genomgå en ansökningsprocess hos å den amerikanska ambassaden. 


Studentvisum 

flag_wallpaper.jpg

För att kunna studera i USA behöver du ansöka om studentvisum (F-1) genom den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detta sker först när  du blivit antagen till skolan du sökt, och fått både antagningsbrev samt ett formulär som kallas I-20. Detta formulär utfärdas av skolan och är i princip din biljett in i landet. Ett studentvisum kostar cirka 2,500 SEK och betalas online innan du bokar tid för intervju på amerikanska ambassaden.

Var inte orolig, vi på Bluechip- Study USA hjälper dig med denna process. 


Jobba under studietiden

Internationella studenter i USA kan dryga ut kassan samt skaffa arbetslivserfarenhet genom att jobba på skolan upp till 20 timmar per vecka. De flesta skolorna har anslagstavlor med lediga tjänster eller så kan man besöka olika kontor och fylla i en ansökan. Dessvärre är det olagligt att arbeta mot betalning utanför skolan. Blir du erbjuden en tjänst kan du under studietiden välja att ansöka om Curricular Practical Training, och Optional Practical Training, efter att du avlagt examen.


Optional Practical Training (OPT)

En av fördelarna med att studera i USA är att du efter examen kan välja att stanna i USA och jobba. Vanligtvis inkluderas ett extra år i studentvisumet, och du kan på så sätt söka Optional Practical Training (OPT) efter att du avlagt examen. Ifall ansökan om OPT godkänns kan du stanna och jobba i ett år inom ett yrke relaterat till din utbildning. Då det kan vara svårt som ung att få arbetslivserfarenhet i Sverige, är detta ett ypperligt tillfälle att dryga ut ditt CV med jobberfarenhet från USA!

Vanligtvis är OPT giltigt i ett år, men om du avlagt examen i en ”STEM” utbildning (Science, Technology, Engineering, eller Mathematics) kan du söka förlängning av arbetstillståndet och jobba upp till 29 månader i USA.


Curricular Practical Training (CPT)

Många akademiska program innehåller praktik och som internationell student i USA gäller strikta regler om betald anställning. Du kan som praktikant jobba var som helst och hur länge som helst, så länge praktiken är obetald. Blir du erbjuden en betald anställning eller praktik, kan du ansöka om Curricular Practical Training (CPT). Detta innebär att du registrerar dig och betalar för en kurs som består av praktik, eller Internship som det kallas i USA och på så sätt får tillstånd att tjäna pengar utanför skolan. Personalen på det internationella kontoret kommer hjälpa dig med detta och du kommer att få ett nytt I-20 formulär där din praktik är godkänd. Kom ihåg, att CPT måste vara relaterat till din akademiska inriktning. Du kan alltså inte studera psykologi och arbeta i en klädaffär. Det är även viktigt att komma ihåg att om du ansöker om CPT och jobbar sammanhängande i 12 månader så förlorar du din rätt att söka arbetstillstånd (OPT) efter examen.


Länkar:

För mer utförlig information angående studentvisum, besök amerikanska ambassadens hemsida
För dig som blivit antagen till en skola och vill söka studentvisum betala din SEVIS I-901 fee här