COMMUNITY COLLEGE

Med Bluechip kan du även studera på Community College. Community college erbjuder tre olika alternativ: en kortare utbildning på två år som kallas Associate Degree,  Kvalificerad Yrkesutbildningar (KY), eller ett så kallat Transfer Program.

Associate's Degree pyramid US system new.png

En Associate’s degree (AA/AS) är en tvåårig utbildning som kan vara antingen yrkesinriktad eller mer grundläggande. Du kan till exempel avlägga en associate’s degree och bli pilot, certifierad computer software technician, eller grafisk formgivare. Du kan även läsa praktiska utbildningar inom Dans och Koreografi, Fotografi, musik och teater. Största skillnaden mot Sverige är att du på CC även kan läsa en bred och grundläggande utbildning inom alla yrkesområden. Dessa tvååriga utbildningar motsvarar ungefär ett års kandidatstudier i Sverige.  

Transfer Program

Transfer Program blir allt vanligare i USA och med detta menas att du påbörjar din kandidatexamen på ett Community College och sedan transfererar till ett universitet där du läser ytterligare två år för att avlägga examen.

Fördelen med att påbörja sina studier på ett Community College är att de vanligen är offentligt drivna och undervisningsavgifterna är ofta lägre än vid många universitet och privata college.